Orzechy na cholesterol
Dieta ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, i to co jemy odbija się na nim bezpośrednio. Z pewnością warto zastanowić się nad tym co jemy, jeśli zmniejszenie cholesterolu jest dla nas ważne. Jak przeróżne orzechy i migdały mogą nam w tym pomóc?
Orzechy i migdały
Orzechy zawierają bardzo dużo wielonasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają nam w obniżeniu poziomu złego cholesterolu. Zostały nawet przeprowadzone badania, które pokazały, że jeśli będziemy zjadać 50 gramów orzechów dziennie, uda nam się zredukować cholesterol o 5 procent! Możemy tutaj jeść orzechy włoskie, laskowe, ziemne, pekan, nerkowce i brazylijskie – wszystko zależy od naszych upodobań. Jeszcze lepsze dla nas będą migdały, które według tego samego badania obniżają cholesterol o całe 10 procent! To dwa razy więcej, niż pozostałe rodzaje orzechów. Migdały powinniśmy jeść ze skórką, bo to właśnie ona sprawia, że cenne kwasy tłuszczowe się nie utleniają. Ważne jest też to, żeby jeść orzechy i migdały bez przypraw, bo te solone czy w karmelu potrafią mieć naprawdę dużo kalorii, przez co możemy zacząć tyć.